BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, August 13, 2009

Graduations!!

In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful

Salam and gudday everyone...

Now is 9.53pm Malaysia time, I am in my room at Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Temenggung Ibrahim..

Alhamdulillah...segala urusan di Adelaide da selamat...fuhhh...lega...tapi...semakin nak dekat graduation hari tu semakin perasaan saya takde pape je..haihh..

3 August 2009 - Tarikh memang sgt bermakna utk saya..penantian selama hampir 4 tahun..akhirnya..dapat juga saya bergelar graduan..however, time tu masih lagi takde mood nk bergraduasi..pagi2 tu pkul 10pagi saya and my mum and aisyah pegi uni utk amik jubah..graduation pukul 1.30pm..the reason y sy dah terpacul awal2 kat uni tu sbb nk ame gambar byk2 sampai lebam...tp..sayang betul..time tu...tak de lagi degree kat tgn..tp takpela...dah penat2 bergambar..kena masuk Bonython Hall sbb majlis dah start..time tu rasa bangga sgt..parading around the uni with the robe and mortar board on my head..tapi...perasaan excited tu terganggu dgn rasa lapar dan haus sgt..then bile ceremony start..saya rasa nk pengsan da...huhuhu..masa nama sy di panggil utk terima degree kat stage..rasa cam puas sgt..ape lg bile Degree saya dihulur kat tangan..bile turun stage je nampak my name on the degree with my majors...Ya Allah...rasa syukur dan terharu yg takleh nk describe..selama ni susah payah betahun2 akhirnya..dapat jgak sy sehelai kertas yang harganya bleh cecah puluh2 ribu..alhamdulillah..sy tak kisah kalau org tak appreciate kejayaan sy,tp sy bangga dgn diri saya..Thank you Allah!! Finally, I am graduated with Degree of Bachelor of Science in Mathematical Sciences and Physics..


video

Sunday, August 2, 2009

Farewell Dinner

Assalammualaikum
Hello Everyone!
Now is 3.25 pm (Adelaide Time)
It is approximately 24hours left for my graduation day.
Heeeee....perasaan saya?
Sedikit excited tapi kalau di tanye pastinye saya jawab..
rasa biasa2 je..
"Oh come on Mazs!!you are going to graduate sooooonnnn!wake up!"

Okay,da nak grad..means that takde exam calculus,quantum,mechanics,algebra,tak de disgusting physics lab,no more assignments,tutorials!
I shud feel relieve...dulu saya selalu kata saya akan rasa sangat2 puas kalo dapat habiskan degree course ni..ALhaMduLillah...da abes pun..
saya pun selalu berangan yang saya nk jerit kepuasan kuat2 masa graduation day saya tu..
mungkin rasa excited tu akan sampai maximum bile tiba hari esok..
Saya tunggu hari esok ^^,

Since like I have finished my study here in Adelaide..It looks like I am no longer a Uni of Adelaide student anymore..
and..
besides I am going to leave all the subjects that I have taken throught out 3 and half years here..
I also have to leave all the memories..beautiful and sad with my friends that I used to know along the years.
31 July 2009 hari tu saya ada wat jamuan kecik2 untuk kawan2 yang akan saya tinggalkan kat Adelaide ni. Menu malam tu mak yang masak..hehe..saya cume wat desert je..masak rendang dengan sambal daging bersama nasi impit..saya wat apple pie dgn orange cupcake.


Ini orange cupcake with dark chocolate on the top

Ini orange cake (tak gune cup sbb cup da abes T__T)

Saya dapat beberapa jemputan farewell dinner from adik2 and kakak2 kat sini..terharu

Sebelum 31July ni..adik2 dari Orlando Avenue..Junior2 saya buat farewell dinner utk saya dan kawan2 yg len yang nk balik for good..
Menu diorg mmg mantap la..Western style..

Ni Hidangan mat salleh..Mexican Salad,Baked Potato,Mushroom soup, Grilled Chicken wings,mashed potato and ice cream pudding.

Hebatkan adik2 ni?diorang cakap diorg masak Western sbb nnt balik Mesia kitorg susah da nk mkn Western ni..hehe..true it is..
THANX BANYAK2 EYM,MUS,ASMAK,IZYAN,DAN TEHA.

Then, jemputan Farewell dinner seterusnya..yang ni diorang wat surprise..
yang ni daripada Kakak2 dan Adik2 dan juga kawan2 satu batch saya
Potong chocolate cake..

Gifts from diorang..nice watches guys!

THANX BANYAK2 KAT SEMUA YANG TERLIBAT..BYK SGT NAME NK TYPE..SORRY..

Seterusnya..
Jemputan Farewell Breakfast (haha) dari Ibu2 Muda Adelaide except for Kak Nik..ngeeee..

Thanx for the bracelet kakak2..luv it and luv you guys too!

Lastly, jemputan farewell dinner kat kedai Felfella..from ana sarah and miza..
Saya tiada dalam gambar kerana mengambil gambar

Makan mmg sampai lebam dengan 2 party pizza and charcoal chicken..huhu..

THANX TO ANA SARAH AND MIZA!


Ape2 pun..thanx byk2 kat semua orang kat Adelaide ni..
saya belajar erti hidup disini..
saya belajar erti kesusahan disini
saya belajar erti nilai persahabatan disini
saya belajar erti kasih sayang disini
saya belajar erti kematangan disini
saya belajar erti berdikari disini
saya belajar erti tolong menolong disini
dan yang paling penting..
saya belajar mengenal sebenar2 islam disini..

Terima kasih semua..
Inni Uhibbukum filah abadan abada..

Till we meet again ya!

See Ya When I See Ya..
Wassalam

launching my new BloGGer

Assalammualaikum and Good Day All

Hmmmm.....
Kalau ada yang perasan, my previous entries sumenye bertarikh 1 August 2009. Tapi kat dlm every entry tu saya ade state kan the exact date entry2 tu di type dan di publishkan.
Before this, saya menulis blog gune Friendster..
Tapi, tak syok la..bosan gile..then ramai yang komplain susah nk tinggalkan comment lepas baca. Mula2 tgk setiap entry mesti takde comment. So saya assume yang saya menulis blog syok sendiri je coz takde org pun teringin nak baca.Kalau ade org yang baca pun, mesti 2-3 orang je. Tapi rupe2 nye ramai gak yang baca. tapi sayang nye tak dapat nk bg comment.
Plus...
Saya pun dah bosan gune friendster blog. So bertukarla ke Blogger ni.Dan separuh sahaja entry2 dari
http://mazs.blog.friendster.com/
telah selamat di copy and paste di blog ini dengan susah payah nyee..fuhh~~
Penat saya explore kalau2 ade cara yang lebih mudah untuk transfer entry2 dr blog sebelom ni.Tapi..takde satu pun yang membantu..tapi takpelah..saya happy dengan hasil nye.
Hopefully dgn pertukaran ni buat saya lebih consistent utk share idea2 dgn sume org.InsyaAllah..
Saya sebenarnye sayang jgak blog kat friendster tu.Tapi bile baca balik previous entry kat blog lame rasa macam tak sesuai dengan peredaran zaman.haha!
Saya pilih PELANGI WARNA WARNI sebagai heading blog ni sebab saya suke pelangi. Saya suke kata2 yang saya letakkan heading blog ni.Ini bukan sebab terpengaruh dengan cerita Syurga Cinta ye. Saya mmg suka qoutation since ade someone bagi saya 5 tahun yang lepas.
Hidup kita tak selalunye indah. Percayalah..sepanjang kehidupan kat dunia ni kita tak pernah dapat lari dari ujianNya. Ini pun dah terang2 dibuktikan dalam kitab suci yang jadi panduan kita semua yang tidak beriman seseorang itu jika tidak diuji.
Tapi..
Kadang2 kita ni..dan saya sendiri selalu tak dpt terima kenyataan kalau ade sesuatu yang kita tak ingin kan berlaku. Jarang sekali kita terutamanya saya untuk fikir yang sebenarnya ape yang berlaku adalah ketentuanNya dan Yang berlaku itu pasti ade hikmahnya.
Sekarang...
Saya amat2 merasai nya..pada awal saya di uji tahun lepas saya rasa seolah2 dah takde kekuatan utk saya terus kan hidup ni tapi
ALHAMDULILLAH...
saya nampak hikmah yang ada isebalik ujian yang berat tu.
Saya tahu..
SETIAP YANG TERBAIK UNTUK SAYA TAK SEMUANYA YANG SAYA MAHUKAN..
Semoga kita semua sentiasa tabah menghadapi segala ujian yang menimpa.
Remember..
ALLAH PASTI HADIAHKAN KITA PELANGI YANG INDAH BILA SAMPAI MASANYA

Okaylah..
*drum roll*
Dengan ini...saya merasmikan blog baru saya Pelangi Warna Warni..hehehe

Ok guys...
wishing u all have a very great day!

See Ya When I See Ya
Wassalam

Saturday, August 1, 2009

excitement???

Was Published on:
July 28, 2009 at 7:31 am

Assalammualaikum and Gudday everyone!

Already 10.01pm here..28July2008..

1 week and 3days left for me to spend my time in Adelaide..Banyak benda lagi belom di explore kat Adelaide ni..

Nak cite ni..4 hari yang lepas..saya pegi berkayak kat Port Adelaide..the best thing during this activity is..you can see the dolphin closely..itu yang wat saya sangat2 excited!! Pukul 10.30pagi kitorg dah sampai ka Port Adelaide dan ready untuk berkayak. Hebat betul la kami ni sbb berkayak time winter. Angin time tu mmg..fulamak...sejukkkk nye..my mum pun da tak tahan kesejukan..tapi..sbb teruja sgt nk mendayung-dayung di muara sungai Adelaide ni sambil mencari dolphin..angin dan kesejukan tidak lansung saya hirau kan..(dang~!)

Sepanjang berkayak tu..I had so much funnn!! Lebih2 lagi dpt ber 'close-up' dgn dolphin and dpt jumpe dolphin kaler pink!! SubhanAllah..mmg seronok dan terjerit2 cam jakun bile nmpk dolphin dekat ngan kayak tu...dolphin pun terkejut dgr suara kitorg kot.



Today, tatau nak wat ape kat umah..boring jugaklah..then baru teringat nk kena pegi Uni untuk amek Guest Ticket for my graduation. So, alang2 dah sampai city tu..pegi la South Australian Museum yang kat seblah uni..walaupun dia sebelah uni and FREE..selama lebih kurang 4 thn disini, saya tak penah terasa pun nk gi tgk ape ade dlm tu. So tadi..pegi dgn my mum..most of the exhibitions berkaitan dgn Aboriginal kat Australia. Ok2 la untuk orang yang nk hilang kan bosan. At least..kalau jadi cikgu nnt ade gak modal nak share dgn anak2 murid ku..


About the Guest Ticket..saya ade 3 Guest Tickets.. satu utk my mum..yang satu lagi untuk Amirul Hakim..tp dia absentia..hihi..so org lain kena ganti tempat dia..ade 2 ticket kosong sekarg ni..ramai sgt nk ticket tu..tp saya masih lg takdecide nak ajak siapa..


And...sampai sekarang..masih tidak lagi rasa excited nk grad...huhuhu..ape nk jadila sy ni T_T



hmmm....ok la everyone..nnt la sy update lg cerita2 boring saya menghabiskn sisa2 masa di Adelaide..


Ok guys,


See Ya When I See Ya






siapa peduli?

Was Published on:
July 24, 2009 at 8:59 am

In the name of Allah..The Most Gracious and The Most Merciful..


Salam and Hola everyone!


Hm...how should I start this entry eh?erm..mcm2 benda berlaku since the last entry..rasa mcm nak share sume..but too many plak nk type..so just brief2 jela


Malam Bersamamu Palestin


This is actually a special event to raise awareness among the Muslims specifically Muslim Malaysian students. Untuk event ni..saya di lantik sbg ajk..ajk keceriaan dewan..mmg kalo bab masak atau menceriakan event pastinya saya lah yang akan di nominate utk jd person in-charge.bukannye terer sgt masak dan hias2 ni.huhu.tapi tkpelah..orang da beri amanah..kenalah kita jalankan tanggungjawab kan. So, event ni cam serious jgkla.Yela, nak bawak message pasal benda yang sangat serious.So hiasan utk dewan mesti lah ala2 serious jgak.Tapi still kena masukkan usur2 ceria jgk. Puas jgak saya memerah otak cmne nak hias dewan ni berunsurkan Palestine dalam masa yang amatlah singkat.Bincang dan berbincang...dptlah idea yang simple untuk hias backdrop dgn bendera Palestine.Tapi klo nak painting mesti tak cun and comot.huhu.Tibe2 ade org suggest suh jahit bendera Palestine tu. Saya mampu sengih je la..hoho..jahit menjahit ni bukanlah bidang kepakaran saya..takyah cakap pakar..nk pegang gunting kain tu pun rasa cam malas..but again, itu tanggungjawab saya and I have to do that. Alhamdulillah ade Balqis utk tolong jahitkan and saya cume tolong gi beli kain and tolong sket2. But...tolong sket masa menjahit tu pun saya da rasa cam nak terjun bangunan..huhu..saya rasa keje2 menjahit ni amatlah rumit..padahal saya hanya perlu gunting kain and pin dgn jarum peniti and iron jahitan tu..saya masih rasa keje menjahit itu SANGAT RUMIT! Seriously I am really not into this kind of stuff..before ni..rasa gak nk beljar menjahit tapi now saya realize sy takde talent pun dlm jahit menjahit..sepanjang saya tolong Balqis tu..dlm hati ni asek mengomel je


"aku lagi rela masak utk seratus org drpd buat keje2 pin2 ni.."


Balqis mintak tolong potong kain..saya tersalah potong pattern dia..balqis bagi yg senang utk dipotong..saya potong senget2 sampai tkleh nk jahit..then balqis suh sy pin2 kan lipatan kecik2 yg nk dijahit..saya wat tak senonoh je then dok cari org sekeliling yg bleh replace tmpat sy wat task tu..huhu T_T!


that reminds me of one of my friend yang tak suka sangat memasak. Tapi saya selalu bersemangat nak ajar dia masak walaupun sy tkla pndai sgt masak.nnt jd cam ketam ajar anak dia jalan stret.bak kate pepatah lain juga seperti cencurut baiki labu.(eh?). Tapi dia mmg nmpk tk berminat lansung utk belajar.saya selalu wonder kenapa susah sangat bg sesetengah orang nak belajar memasak and knapa org tak suke nak memasak..for me,memasak tu is a basic thing and everybody especially women mesti kena pandai masak.tak kesah la dia suke ke tak.that is always essential.but now I realize..kalau kita tak suka buat something tu..we never enjoy it eventhough orang lain anggap benda tu senang and simple..hmmmm...saya fahamla kenapa kawan saya tu akan wat muka ketat bile dia kena memasak.huhu..


anywayyy,event malam tu berjalan seperti yang dirancang and the best part is,bendera yang dijahit dengan segala keringat tu adalah salah satu barang untuk open bidding..and for your info, the bidding price is about AUD750 (lebih kurang kot) dan duit tu disalurkan straight ke saudara2 islam kita di Gaza yang amat memerlukan. Semoga Allah merahmati usaha kita dan selamatkan bumi Palestine daripada kekejaman Israel.


dsc02745-300x225.jpg


PALESTIN, KAMI PEDULI!




ok guys..nak share tu jela kot..da kol satu pagi da kat sini..tak mampu da jari jemari ni nk type lg..jika ade sumur di ladang pastinya saya share lagi..


See Ya When I See Ya


Wassalam =)




i'm back!!

Was Published on:
July 20, 2009 at 8:16 am

In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful...

Assalammualaikum and Good Day everyone!

Phewwww.....it is almost a year I haven't write anything in this blog...huhu..my bad~~it is neither because I already forget that I have a blog nor I have lose my memory for almost a year ago...it just because....so many things happen..so many problems i have to get through...

As I checked my last post was on 24th August 2008..and that was on third year first semester at Adelaide Uni..after the second semester started...my life become a misery! Sbb tu tak de masa la nak menaip dan menjenguk2 blog ni..lagipun..nothing special to share with all of you..every week akan same je..tension dgn experiment kat lab..i don't think it will be interesting to share with you all..

Anyway, I am still in Adelaide now..I am in my fourth year here..and the best thing is..I just successfully finished my undergrad year a week ago..Alhamdulillah...syukurrr sgt! this is the time that I'm waiting for the whole of my 20th life!

Korang mesti tanye2 kan? why am I still in here..da abes belajau..pegi la blk mesia kan?dok sini lagi nak watpe..actually I'm waiting for my convocation day..it will be on 3rd August 2009..insyaAllah..before this, I am so excited about the graduation stuff..proudly parading around the university while wearing the black gown with the trencher cap.It was always be my dream since I was in first year..and now..the time has come..and I, don't feel so excited about it..hahah..anti-klimaks betul saya ni..

Anyhow, I am feeling so grateful to Allah for the chances given..I am so blessed to have this moment..

Rasa masa berlalu kejap je(lambat jugak sebenarnye (T_T) )..tup2 da abes da my undergrad year..so..saya nak share la..ceritera pahit manis sejak sy jejak kan kaki kat bumi hijau dan bertuah Adelaide ni (Actually takde keje kat umah ni..bosan tahap dewa dah!)

So, lets start from 3rd February 2006(if I'm not mistaken)..

Tarikh ni(kot) saya, Farah, Aisyah and Izzati fly off from Malaysia to Sydney and then to Adelaide. At that time, untuk batch PPOU, kitorgla group pertama yang fly antara 23 org (kot) under MOE kat uniten tu..without any experience fly jauh2 before this, MOE 'hadiah' kan kami satu pengalaman yang sangat menarik dgn memberi kami ticket Malaysia-Sydney-Adelaide..transit flight tu...tapi...perasaan saya time tu..tak la cuak pun..cume excited sgt..yela..orang kampung kan..dpt naik flight pegi ostrolia plak tu..rasa cam hebat btul la..samapi 5kereta sedara mara saya ikut anta gi KLIA..cam rombongan meminang plak kan..hihi

Then,kitorg pun naik la flight Malaysia Airlines to Sydney..sy plak time tu bawak satu hand luggage di ikat ngn huggable froggie..takleh nk tgl froggie tu walaupun da kena marah ngn mak byk kali suh jangan bawak..baru setapak langkah kaki kat dlm kapal terbang..tibe2 pramugara yg tercegat kat depan pintu flight tu sound..

"dik,adik tak dibenarkan masuk dlm flight ni"

"huh?kenapa plak?"

"undang2 MAS cakap, binatang tak bleh bawak masuk dlm flight"

sy masih blur lagi..binatang ape laaa yang ikut sy ni..then berkerut la dahi..

"tu dik,katak tu takleh masuk..hehehe..i'm just kidding'' jawab pramugara tu sambil sengih2..

fuhhhhh...ingatkan napela tadi..seb baik la tak menangis kat situ..kui2

dgn bebanan2 yang ade sprti laptop dan hand luggage yg berat plus katak and plus the blazer yang tak berapa best nk pakai tu..sy merempuh seat2 utk carik seat sy..flight pun berlepas..sy rasa sy layan movie je sepanjang jalan ke Sydney tu.takleh nk tido..hormon2 excited kuar mencurah2( mungkin org bio mengutuk sy atas ayat ni..maaf kan sy)

setelah lebih kurang 10jam agaknye dlm flight..sampai la kat Sydney..kitorg biar sume org turun dulu..kitorg nk turun last2..hehe..then..abg pramugara tu pun tanye..

"datang australia belajar ke dik?"

"aah,kat adelaide..ni jap lagi nk kejar flight ke adelaide pulak"

tibe2,one of us tanye...

"abg,bleh ke amek bantal ngan selimut ni? free ke?"

"amekla..abg wat2 tak nampak je.."

kitorang dgn innocentnye amek la selimut sorang selai..ade gak yg amek bantal..disbb kan sy da terbeban dgn bebanan2 dr Malaysia tadi..takde la ruang utk disumbat bantal tu..hahaha..kampung sungguh..eleh..korang pun lebih kurang je kot....haha

sampai kat Sydney..waaaa...orang putih2 sekeliling..kitorg gi la nk collect baggage..ade periuk nasi,beg2 printer..mcm2 lg..sarat barat la senang nak kata..tibe2 kat line nak check custom punyela panjang nk kena beratur..kitorg ni dahla nk kejar the next flight to Adelaide..gap 2 hours je..bayangkan la..first time plak tu..takmo plak bertanya..buat2 pandai je masing2..tgh2 beratur tu..tibe2 ade mat salleh ni dtg depan sy..dia ckp amende ntah..tapi yang sy dgr..dia ckp..dia nak lalu kat depan..slang ausie tak faham leee..sy pun angguk la..tibe2 dia tolak troli tu kat depan sy and stay still kat situ..bermakna..dia potong queue!hishhh!

kitorg da cuak2 da nk kejar next flight ni..pegi kat pakcik polis..tunjuk next ticket kitorg..dia pun bg laluan ekspress kat kami..huhu..kalo tanye dr awal tentu tk yah beratur....bak kate org2 tua..malu bertanya..sesatlah jalan..huhuhu...mentaliti malaysia la katekan..seboleh2 tknak tanye

kuar dari arrival area tu..Wakil dr Malaysian Student Department (MSD) da tgu kat luar..dia suh kitorg cpt2 sbb flight da nk pegi..sampai2 nk check in..flight ke adelaide dah meninggalkan kami..huhuh..then kami dpt next ticket to Adelaide naik Qantas Airlines..ms nak check in tibe2 bag kami exceed the weight limit.sbb beg sy yg terakhir...segala muatan didalamnye terpaksa dipunggah ke luar dan masuk kat dlm plastik yg tak silap saya Arwah nenek sy gune utk balut buah cempedak kat luar rumah dulu..huhuh T_T..dan muatan2 dlm bag saya dikeluarkan dgn bantuan encik Naza wakil MSD itu dihadapan orang2 ramai yg sedang beratur nak check in..seb baik la takde benda pelik2 kat bahagian atas dlm beg tu..kalo tak..sy amek plastik balut nangka tu buat tutup muka..

sbb kitorg last minute booking..dptla seat dekat dgn toilet tu..mmg tak best lansunggggg!!!!mcm2 ragam la..kitorg da la lapar..tak cukup tido..penat..cuaca plak mmg tatau la kejap sejuk kejap panas..huhuhu..jumpe plak mcm2 perangai mat salleh..mmg tak best..dlm otak ni..harap dpt smpai adelaide and rehat2 dgn aman dan tenang...

tapi....perjalanan sebenarnye masih jauhhh...walaupun dr Sydney ke Adelaide takla lame sgt pun..kami yang awalnye..smart dan bergaya dgn blazer..dah jadi selekeh dan serabai cam roti jala cicah kari ayam...hmm sedapnye..lapar la

so korang..nak taw lagi ape jd kt kitorg smpai kt adelaide? kasi sy makn dulu...

to be continued....

ok guys, see ya when i see ya!

wassalam!

three = i love u

Was Published on:
August 24, 2008 at 9:53 am

In the name of Allah,The Most Gracious and The Most Merciful..
Dear all,
How's your life?
It is now 1.43am,Monday,25th August 2008 (Note that it is 143 = i love u!)
There are 3 things I want to write in this entry..



1st,



HAPPY 20th BIRTHDAY MY DEAR SISTER NASOHA ARAS..
May Allah bless you always..
May all your wishes come true..
Be a good girl heh..da beso da..don't notty2..ngehee..



2nd,



It is Monday..The day I really hate!Yes.I do.Really really!
Tomorrow..I have to attend the physics lab session (not again...huh)
I feel so hectic this semester..and I hardly can find any time that I can call 'boringlaa..' or 'dunno wut to do'.



Monday - Lab till 6pm,nite so sleepy n sleep
Tuesday- Lab till 6pm,nite so sleepy n sleep
Wednesday -Lab till 6pm,nite so sleepy n sleep
Thursday-Finishing 2 assignments and 2 tutorials
Friday- 2assignments due and 2tutorials to attend and have to cook
Saturday- Lab report
Sunday- Again!lab report



And the Monday comes again...aaa...i hate this way of life..huhu



3rd,
I dunno wut to say..I just want to copy and paste this lyrics..*stret face*



Jangan lagi kau sesali keputusanku,

Ku tak ingin kau semakin kan terluka

Tak ingin ku paksakan cinta ini,

Meski tiada sanggup untuk kau terima




Aku memang manusia paling berdosa,

Khianati rasa demi keinginan semua

Lebih baik jangan mencintai aku dan semua hatiku

Karena tak kan pernah kan kau temui, cinta sejati


Berakhirlah sudah semua kisah ini,

Dan jangan kau tangisi lagi

Sekalipun aku tak kan pernah mencoba kembali padamu

Sejuta kata maaf terasa kan percuma,

S’bab rasa ku t’lah mati untuk menyadarinya


S’moga saja kan kau dapati

Hati yang tulus mencintaimu, tapi bukan aku



this song is by KERISPATIH and the title is tapi bukan aku



erm..thats all the three things that I can think of to write on..



by the way,I suddenly remember the good old days in my hi-school,Sharodz..we used to express the 'i love u' term by using number 'three'.for example,give three sweets(Choclairs was so popular at that time),or three chocolates,or three wuteva.. to a friend that we love..hehe..anything that related to number three..it means i love u..so..if u get three miscalled or three wuteva-it-is after this..dont forget to put a smile on your face..coz somebody is loving u..



And incidentally,I started this entry at 143.and at that time,my mind have three things that i want to share in this entry..it means love..yeah..may be i'm in love..only Allah knows best..heee =)



Okay guys,till then..
see ya when i see ya..
Wassalam..



ade ape dgn Physics Lab??

Was Published on:
August 12, 2008 at 6:04 am

In the name of Allah,The Creator,The Most Gracious and The Most Merciful.



Assalammualaikum..hi all..
Now is 9.27pm(GMT9.30).Tuesday.
Outside temperature is 9degree celcius.
Freezing enaf to make u feel like u r in the freezer box.
Erm..hee.... :D
Actually br blk from uni..tadi ade make-up-lab-session 6hours.
Huh..benci betul la subjek ni..da penat da sy cuba paksa jiwa dan raga untuk suka kat subjek ni.
tapi..every step i make heading to Bragg Lab situated at Level 3 Physics Building never and ever makes me feel excited..
From the outside of the lab..I already can feel the air full of pressure ..i can smell all the physics 'toys' that have never ever seem so interesting to my eyes.
So..tadi..
masuk lab..
give a hello smile to my instructor and then i moved straight to the table that full with electronic instruments which the physicist found soooo interesting and what-so-called-toys to them..
My experiment today is Curie Temperature.
okay..i told myself..'let's get it started'..
konon2 cam bersemangat la..



sy tgk manual and instruction dlm lab book ni;
erm..baca sket manual yg tak berapa nak membantu tu..
erm..okay..then baca lagi...
erm..tgk2 kejap org lalu lalang amik brg2 experiment diorg..
then sambung baca balik..
ermmmm...tgk handset kejap..ouh..ade sms la..heee..
err...smbung baca balik...
tgk org kat meja depan ni tgh sebuk2 ngan telescope dia yang besauu..
then..buku manual tu sy belek lagi..
errrrrr....isk..best jgak kalau wat electronic circuit tu..
aaaa..ok2..fokus2...
huhu..tak faham laaa T_T
hm...ape sebenarnye nak buat dgn benda2 kat atas meja ni???



okay,sy decide;
ala..takyahla baca manual ni..tak membantu pun..
saya belek2 sket benda2 pelik tu..turn on sume devices kat atas meja tu..biarla nmpak mcm tahu sket..drpd duduk saje..
ouh..ade cerek..kena masak air kot..
sy pun boil la water tu..erm..masuk kan air dlm bikar..then rendam thermostat kat dlm air panas..
er..ala..lupela nk baca oscilloscope camne..
hmmm...hentam jela..



then..run the experiment wif full of confidence..
sambil menunggu nak amek data temperature yang dr 100deg tu turun 27 deg...
sayaaaaa....ermmm...



*bestnye cheesecake kat Michele's..erm...Holy Doughnut nye Creme Choc pun sedap gak..hmm..bestnyee Hokkien kat Knoode..errr..hmm..da lame la tak makan Chicken Pie kat The Caf..hmm..bestnye dpt Gloria Jeans Iced Choc dgn whipped cream on the top..Fish and Chip kat Captain Hook bestlaa...isk2..ha..kalau dpt makan Dangerous Mushroom piza kat Australian Pizza House bestnyeeee.....and etc...*



heeeee.....
(tiap kali masuk lab..ni je yang sy dpt fikir..sume theory2 physics takmo plak terfikir..aihhh...apela nak jadi ni...)



after one and half hour
data is obtained successfully...
eh dah pukul 6..nak balikla...
errrmm..alamak..apesal data ni tak consistent??
kejap numerical value tu naik..kejap turun..
okla kot..nnt la try plot graph dulu..



after almost 5 hours in the lab,conclusion that I got..
esok kena wat experiment tu balik coz sy konfiden data tu sume salah..ahaha...
and esok mungkin benda yg same akan berlaku..percayalaa..



tula jawapan utk org2 yang selalu tanye kat saya..
"ape korang wat dlm physics tu smpai 12jam seminggu?"
"ape experiment yang bleh nk buat dlm tu?"



sekiranya saya dapat tamatkan Bachelor of Science (physics) saya pada hujung tahun ini...insyaAllah..
sy adalah org yang plg bersyukur dan sy takmo jumpe kamu lagi experimental physics..sayonara to u...gudbye kekaseh gelapku number 3 after quantum mechanics and bot..ahahaha..



lepas ni korang takyah aa tanye lagi..ape yang korg wat dlm lab physics tu?
adeke experiment dlm physics sampai nk spend 12hours per week?
jawapannye, selain di ceritakan di atas adalah..
''bersyukur la korang tak penah tahu ape2 yang bleh buat dgn theory2 physics kerana bile kamu tau dan pelajari..kamu akan jadi mcm...erm..kami yang konon2 nye scientist..tapi..please take note that, kami, tak gila spt Einstein ye..mungkin kadang2 kami gila sket..tapi masih tak qualify utk masuk hospital permai kat JB tu(highlight utk cik osiris_airwalk)"



hehehe..
ok all..till we meet again ya..
see ya when i see ya..
wassalam..



saya suke tarikh hari ini

Was Published on:
August 8, 2008 at 7:29 am

Assalammualaikum..
Dear All...
Now is 11.52pm..080808..almost 12am..i try my best to write something today coz the combination of the date is beautiful..hehe..gedik jee..



Today..I am sooo happy...know why?
erm..biarla sy dan org2 yang tertentu je tau..hehee..haa..korang fikir ape heh?
jangan fikir bukan2 tau..yang penting..sy happy sgt..



err...tinggal 3minit laa sebelum kol doblas..nnt tak sempat nk dpt tarikh ni dlm entry kali ni...



plus..somebody is waiting for mee..okla all..
have a nice journey in life k..
see ya when i seee yaaa...
bye..
wassalam...





bila winter break da abess..

Was Published on:
July 28, 2008 at 3:44 am

In the name of Allah,The Most Gracious and The Most Merciful



Assalammualaikum wbt..
Hello everyone..
It is now 10.50am,28th of July 2008..kat luar sangat sejuk..da nama pun winter kan..but this year..winter mcm kat antartika..seriously..sejuk sangat..
anyway,ada apa dgn hari ni?
hmm..today..is my first day of class for the 2nd semester of my 3rd year..
hari pertama ni da start 6jam physics lab..for those yang memahami je yang akan faham betapa payahnye nk bertahan selama 6jam didalam lab yang psycho tu..hmm..nk wat camne..saya yg pilih utk jadi nerd dulu..ahaha.



okei..actually,blog kali ni..i want to share with u guys my experience during the winter break..for the 1st week of the break..sy just dok kat umah tgk movie je..nothing interesting..



During the 2nd week,haa...yang ni yang best nk cerita..on 13 July 2008 until 20July 2008,sy pegi trip dgn few friends..the journey is from Adelaide to Newcastle to Sydney to Canberra to Melbourne and back to Adelaide..fuh..panjang kan?
hm..kalau korang baca satu nafas pun da tak larat apatah lagi kami yang ada dlm trip tu..anyway,it was exciting..menguji kesabaran pun ada jgak..tapi..the memories mmg tak leh nk lupakan.
Orait.On 13July tu..kitorg bersiap2 la nk bertolak ke Newcastle..it took 24 hours(termasuk berhenti berehat) driving from Adelaide.Kitorg ade 6 Toyota Taragos(8seaters) and 2 Hi-Ace (12seaters).korang total up la sendiri berapa org yang join trip ni.Perjalanan ni cam konvoi la..tapi kalau 8 kereta sekali sederet atas high way...payah jgak la..so kitorg pecah 2 teams..satu team nama Badar(taken from Perang Badar) and the other is Uhud (taken from the name of Perang Uhud).Each team ade 2taragos and 1 Hi-Ace.Setiap van kitorg letak nama.Thalhah,Saad,Hanzalah,Amr'(team Uhud).Abu Ubaidah,Bilal,Mus'ab,Abdur Rahman(team Badar).Korang tau kan sape name2 agung yang kitorg pilih utk setiap van ni?Diorang ni la panglima2 perang yang hebat dalam setiap perang tu.Setiap tokoh ni ade keistimewaan dan cerita mereka masing2.me ,myself masuk kat dlm perang uhud and the driver of Saad.Nk tau sape Saad bin Abi Waqas?dia antara 10 org yg telah dijanjikan Allah masuk ke syurga.Dia ni hebat berpedang.Masa dia nk masuk islam,mak dia adalah cabaran besar utk dia sbb masa tu mak dia mmg tak bg dia tukar agama.Dia cakap kalau nyawa mak dia tercabut satu persatu pun,dia takkan berganjak sedikit pun dr agama islam.Masa tu mak dia cam tunjuk perasaan,takmo makan and etc semata-mata nk suh Saad kuar dr Islam.Saad ni panglima perang yang hebat sgt dlm berpedang.Korang try cari cerita camne dia leh nk masuk islam..interesting tau..kalau tak jumpe..tanye kat sy nt..hehe



Okie.Then,selepas 24jam perjalanan.Kitorg smpai kat Newcastle aka Kota Bharu.ahaha.Sy mmg da penat sungguh la time tu.And pagi tu sy kena wat breakfast utk semua org.Lepas makan,kitorg jalan2 kat Nobby's beach and University of Newcastle.Uni diorg mmg unik betul la.Know why?Uni diorg cam kat dlm taman negara pahang tu.Dlam hutan.Kalau nk gi library dr class kena jungle trekking.seriously.



After that,kitorg bertolak pegi Sydney.Tak ingtla berapa jam perjalanan sbb masa tu sy demam and sy tido sepanjang perjalanan.mmg tak menghayati lansung pemandangan sepanjang perjalanan.Tau2 je bukak mata dah sampai Lakemba.Lakemba ni kawasan org islam kat Sydney.Byk makanan halal(makan je tau).Kitorg rehat2 kat Masjid Saidina Ali kat Lakemba tu.Lakemba ni org2 australia panggil 'black area' .bukan sebb org2 dia black,but because of 'Islam'.Kan diorg label islam as terrorist.Sabauu jela diorg ni kan..huhu..Pagi tu kitorg pegi Opera House,Harbor Bridge and Uni of Sydney.Actually,that was my 2nd time visiting Sydney.Tapi,kali ni suasana nya berbeza sedikit la.But still,i was so excited taking taking photos around the Circular Quay(Ade harbor bridge and opera house).



Then,perjalanan diteruskan lagi ke Canberra.Masa ni pun sy tk ingt berapa lama perjalanan sbb sy masih lg tido.hehehe.Sampai kat Canberra,kitorg cari rumah ade sorg pakcik ni.Dia bekas army and he works at Canberra.His big house is enaf to occupy kitorg yg ramai ni.Then,kitorg jln2 kat Canberra.Takde ape pun.Agak mengecewakan la.Canberra ni the Capital of Australia.And when we talking about the capital,it suppose to be such a live city rite?Canberra is different.Bandar ni mcm bandar mati.and ape yg boleh sy banggakan kat sini adalah Ali baba's kebab yang sedap(makan lagi).Kat sini kitorg jln2 kat Australian National University and The parliament house.Kat parliament house ni,sy tido dlm van masa sume org sebuk2 nk amik gmbau.ahaha.penat la beb.



Then,we were heading to....yeay..masa yg ditunggu2..Perisher Valley.Kat sini kitorang leh men snow.Kitorang smpai kat Jindabyne utk sewa chain utk ikat kat tayar van and sewa snowboard(benci sewa snowboard!) and tobaggon utk jadi alat permainan kami kat situ nt.Sepanjang perjalanan ke Perisher Valley dr Jindabyne ni,pemandangan mmg cun la.Salji sana sini.I lyke!Sampai diPerisher Valley,huhu.takyah cakapla kesejukan nye.Time tu tgh heavy snow.Kitorg pun mulakan la activity membuat snowman,menggelongsor dgn tobagon and ber'cool' an dgn snowboard..yehaaa~~~.ahaha.bila da pukul 1.tibe2 snow turun lebat gile.tak larat betul time tu.kitorg cari hot choc utk panaskan badan.Lepas da solat atas salji.saya pun gi men snowboard sampai cam nk patah tulang.hehe.



Dah penat kat Perisher Valley,kitorg masih lg teruskan journey nk ke Melbourne.Sbb penat sgt.Sy tido tak sedarkan diri.Sy bangun2 je.tau2 kat Jindabyne blk.Confused.kenapa patah balik?rupe2nye,time sy seronok2 tido,semua van kitorg tgh kelam kabut sbb terperangkap kat dlm ribut salji.Menurut sumber yg dipercayai,time tu satu van tu hampir nk masuk gaung.uuu...scary..diorg yg sedar time tu cerita.salji turun mmg lebat.bulan terang berderang.mmg tak mcm waktu mlm.hmm..tu je kot yang mampu sy cerita.sbb sy tido jadi tatau la the real situation cmne.hee..yang penting semua org time tu mmg cuak.Sy pun cuak.tp sy cuak masa dgr cerita diorg la.ahaha.



Perjalanan ke Melbourne terpaksa di tangguhkan.Setelah berbincang.diorg decide nk gi Melbourne ikut jalan yang jauh sket and selamat dr ribut salji tu.Tapi..malangnye..masa tu minyak almost all taragos dah empty dan nk jadikan drama lagi..semua stesen minyak yg kitorg lalu da tutup..at that time kol 3pagi.Stesen minyak bukak pukul 8.30 pagi.Ini bermakna kitorg akan smpai Melbourne malam 19 July and ini bermakna tiada masa untuk berjalan2 apatah lagi bershopping kat Victoria Market seperti yang diharapkan oleh hampir semua org.Semangat kitorg tak pudar lg masa tu..kitorg still letak harapan dpt smpai kat Vic Mark sebelom pukul 3.Sbb hari Sabtu market tu tutup jam 3 ptg.Tapi..ntah kenapa ada laa satu 'kaum' ni buat statement cakap nk drive santai2 and nikmati pemandangan sekeliling.Lepas dgr statement tu..satu tarago saya da merungut2..tapi semua tak berani nk bgtau thru walkie talkie tu yang kitorg sebenarnye nk pg Vic Mark.Selanjutnya takyahla diceritakan tapi kesimpulannya mmg tak sempat nk pegi mane2 pun kat Melbourne.



Kitorg smpai Melbourne da pukul 7 malam.Kitorg gi majlis perkahwinan sorg akak ni mlm tu.Other than that,mujurla saya n the gang sempat makan kat satu tempat ni,Indonesian Cuisine..nama makanan tu cam pelik2..tapi sbb lapar..kitorg belasah je la order amende ntah..tapi..seriously marvelous delicious..sampai takleh lupa tau..another significant event yg happen that nite..sy da siap2 suh my fren kat Melbourne belikan souvenir kat Vic Mark tu since kitorg da obviously tak sempat nk pegi.huhu.So,sy ngn aisyah naik la train dr Clayton pergi ke Melbourne City (about 30minutes on train).at that time da 11pm.Sampai disana..bot dtg dgn basikal dia smbil membuat muka kesian.Tapi..sy paksa jgak dia belikan Crispy Crémé.hehe.mision accomplished.Then,kitorg catch train at 12.08am.Sepatutnye kitorg nk bertolak balik adelaide dr Clayton pukul 12.tapi seb baek la diorg cam lmbt sket time tu.Howeveeeerrr....masa dlm train tu..kitorg kena buli dgn org mabuk..most of the people on the train tgh mabuk..sy masa tu rasa cam dlm cerita hantu sbb tgk mata diorg merah2 tgk kat kitorg dua org.Tiba2 train tu buat hal suh tukau platform..ini bermakna sy dan aisyah terpaksa bersama2 dgn org mabuk tu tunggu another train to come..eeee..scary tau..diorg wat mcm2..jerit2 and ***** pun ade..sy mmg da fikir mcm2..mujurla aisyah cool..kalau dia pun nangis n takut cam sy..for sure dua2 stranded kat train station tuh..anyway..kitorg selamat sampai di Clayton smbil membawa Crispy Crémé yg bot belikan.tenkiu kekasih gelapku dan gemukku.ahaha.



Finally,kitorg selamat smpai kat Adelaide waktu asar 20July2008.Semakin dekat dgn Adelaide..hati saya semakin tak tenteram mengenangkan result yg dah kuar.Kalau boleh nk dlm trip tu lame2..takmo fikir pasal uni lg.But life goes on.



Ape2 pun..kitorg selamat sampai da.And the memories during the trip remains.Selebih cuti tu..sy habeskan dgn..em..study and demam..



Okla..till we meet again...pic2 utk trip ni..sy upload ky my fs..have a look kalau interested..heee..
See ya when I see ya..
Bye..
Wassalam






swot vac da hmpir tamat

Was Published on:
June 25, 2008 at 2:46 am

Assalammualaikum..
Dear all,
how do u do guys?doing great??(ade dua jawapan kat sini)
A: Yeay..great!! (for those yg da abes exam n takde exam n tgh cuti)
B:
Huh..not really (for those yg tak abes exam lg atau belom start lagi exam cam sy..but if u are in this category and u r feeling sooo great,there is a word that suits u very well,u r such a 'nerd' )hee..ops.



Hm.now,6.24pm Adelaide time.
I'm still in my room.
Dr 3 minggu lepas.duniaku hanya lah didalam bilik ini bersama buku-buku dan nota-nota.
This is fine for me.ops.no.that is not fine for me.i'm not that nerdy.heh.



Kalau time swot vac atau orang malaysia panggil minggu belajar.
seronok;takde kelas
tak seronok ;kena belajar.
bahaya ; makan + belajar = tak tau ape yg kita belajar +sejuk = tido



time ni,kalau bukak fridge kat umah sy ni.hampir nak terkeluar segala isi perut dlm fridge tu sbb da dipenuhi dgn makanan 'berkhasiat' untuk memastikan minda sentiasa aktif dan cergas.tak perlu Ginkgo Biloba pun cam tips2 yg di beri oleh org2 yg telah berjaya atau org2 yang nak melakukan farmasi atau produk Ginkgo diorg.
*no ofens k* :P ~PEaCE~



huh.memang bosan.
time bosan ni la sume akan jadi separa senget.
actually,sy dan housemates br lepas membuat eksperimen.
cuba untuk 'memasak' popcorn menggunakan 6 buah telefon.
Mengikut teori,gelombang telefon tersebut bleh menghasilkan satu popcorn yg da kembang (ala.mcm korg mkn kat panggung wayang tula) yang pada asalnya hanya sebiji bertih.
Malangnye,eksperimen tidak berjaya.
Kami membuat kesimpulan yang biji popcorn yang kami gunakan telah di ubah gene nya supaya susah sikit untuk bertindak balas terhadap gelombang2 kecil seperti gelombang dr 6 buah telefon kami yg tak berapa power.
sekian laporan eksprimen kami.
ahaha..



one more thing,sy happy sgt semalam coz I received a parcel..best la..kalau korg dok overseas,and dapat parcel,mmg la happy tak dpt di gmbrkan camne..heee..especially from ur loved one.hee..ehem..erm..i mean like your mother,your family or may be your close friends la kan...
THANKS A BUNCH DEAR!
I do like the gifts so much.Really like it.
(tak sia2 susah payah carik jawapan teka-teki yg dia bg kat internet tau..ahaha *kantoi*)

Dsc00123



Okey all..till we meet again..
Pray 4 me k..
See Ya When I See Ya...
Wassalam (^_^)



one of the symptoms 'nak exam'

Published on:
June 21, 2008 at 5:19 am

It was on 19June2008
The weather outside was..erm..cold i guess.
I was trying to take a nap on my bed since i was so L-A-Z-Y to study.
Wait a minute,I was not lazy,no..sure i was not..i was just pretty unwell that time
acceptable reason rite? heee....



The ring tone of the phone broke the silence..
"withheld" is calling...
(withheld = unknown = private number)
I couldn't guess who is calling..but I was pretty sure the call is from Malaysia.
Picked the phone up..and...

me : hello...
the other side : *silence*
me : hello hello hello
the other side : hello kak adah eh? *cute little voice that I miss always*
me : Ina...Ina eh?
the other side : Kak da..kak da watpe?da mam? *with her cute pelat*
me : kak da tgh tido la..kak da mam da..ina da mam ke?
ina : da..ina mam ngan cu *cu = nekcu = my mom la*
me : ina mam pe?
ina : mam nasik minyak *korg bygkanla dia pelat*
me : wa,mkn nasi minyak..bestnyee..sedap tak?ina ngah watpe?
*mane plak dtg nasi minyak pagi2?huhu..takpela*
ina : pedash tp cedap .ina ngok tv ngan cu.kak da dlm tv tu.
*hm...bile plak aku berlakon dlm tv ni?*
me : oo eh..hehe..*buat2 cam paham jela*
ina : kak da,bile nak turun dr kapal terbang?bwk balik princess shoes kaler ijau. *sorila korg.tak reti la nk type ikut pelat bdk umur 2thn ni..hehe*
me : ok.nnt kak da balik ye sayang.

lepas tu..continue conversation tu dgn mum and no need la to share wif u all coz it may takes 3-4hours for u to read..ngehngehngeh



semalam..my mum call..she told me that..

adah,ina asek sebut name kamu je.tadi masuk rumah pun dia tgk gmbr2 kamu.

dia cakap,

"yang ni kak da,yg ni cu,yg ni ekin,yg ni kak ema..",

kalau masuk je rumah,

dia tanye,

"cu,kak da de?nape lame nau (*benar/sangat* bahasa melaka..haish..rosak bdk kecik ni) dia tak balik cu?"

my mom cakap kat dia.."nape ina carik kak adah?"



"nak ajak gi pasar malam beli jagung.nak nek gajah kat tesco"

and my mom told me that,masa dia tgh men2 kat depan rumah and nmpak aeroplane,dia start ayat lame dia,

"kak da,turun laa...cu..kak da tak dengau laa (*dengau* bahasa melaka again..haishh..rosak da lidah bdk ni).dia tutup tingkapla..sbb tu tak dengau ina panggil"

my mom said to me lagi..lately,dia kalo men2..nnt tiba2 dia lari2 masuk umah..and say this again and again..

"cu,tadi kak da balik eh?"



100_3662_1


















Hmm...ina..kak da pun miss u sgt..isk..jgn la notty2 tau..
Wa..ina..please stop doing and saying 'sumting' that makes me wanna go back home this Spring break darling..
hee..saya rindu family sy..saya rindu kawan2 sy...sy rindu sume2 yg ade kat Malaysia..
Please notice that rindu ini adalah salah satu symptom 'nak exam' yang akan menghantui saya every semester..



Okeh all,need to study..doakan kecemerlangan sy dlm upcoming exam ye..
See Ya When I See Ya..
Wassalam



LUcKY

Was Published on:
June 16, 2008 at 5:28 am

Assalammualaikum.
Dear all..
I don't know why..but lately i like to hear the songs from Jason Mraz..just love his voice with the sound of his guitar..
And the song below is really make my eardrums beat harmonically as u can use the simple harmonic motion equation to determine how cool the song is.
Actually,the melody is just plain but the lyrics..for me..is so catchy..and i love it..really.. by Jason Mraz feat Colbie Caillat..titled LUCKY
so check it out..



Do you hear me,

I'm talking to you

Across the water across the deep blue ocean

Under the open sky, oh my, baby I'm trying

Boy I hear you in my dreams

I feel your whisper across the sea

I keep you with me in my heart

You make it easier when life gets hard


I'm lucky I'm in love with my best friend

Lucky to have been where I have been

Lucky to be coming home again

Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh


They don't know how long it takes

Waiting for a love like this

Every time we say goodbye

I wish we had one more kiss

I'll wait for you I promise you, I will


I'm lucky I'm in love with my best friend

Lucky to have been where I have been

Lucky to be coming home again

Lucky we're in love every way

Lucky to have stayed where we have stayed

Lucky to be coming home someday


And so I'm sailing through the sea

To an island where we'll meet

You'll hear the music fill the air

I'll put a flower in your hair

though the breezes through trees

Move so pretty you're all I see

As the world keeps spinning round

You hold me right here right now


I'm lucky I'm in love with my best friend

Lucky to have been where I have been

Lucky to be coming home again

I'm lucky we're in love every way

Lucky to have stayed where we have stayed

Lucky to be coming home someday


*how lucky if i really fall in love with my bestfriend..kuikuikui...xla..men2 je..*
heee.... :D












slowly but surely..

(Was Published on:June 13, 2008 at 6:03 am )

In the name of My Creator,Allah..The Most Gracious and The Most Merciful..

Assalammualaikum wbt..
Hi all..how's your day?how's your life?
I hope you guys have such a great and wonderful day..
Now,10.04pm.Adelaide time.13June2008.
I am in my room studying Differential Equations III.
The freaking exam days are just around the corner..i am still here..going nowhere..no progress..I don't know what happen to me lately..I have no spirit..I don't know where to start my revision journey..all are difficult
*i know..things getting difficult if we keep saying they are difficult..<sigh>*
I am trying to be the best of me..huhu..mummy keep saying not to pressurize myself..take it easy and do it slowly but SURELY!
I am too complacent with myself I guess..I do really hate this feeling you know!
Well,I know..the starting point is in the region of me.Whatever it is..it starts from me..I have to work hard...chaiyok2!
I am seeking help from Him..I do really need Him and give me strength to fight all this..Please do pray for me guys..final year is the most freaking year I guess..waa...huhuhu

anyway,i browsed mymissa.net just now..and this poem catch my attention..and feel like wanna share with ya all..

Mampukah aku menjadi seperti Siti Khatijah?
Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah
Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah
Penawar hati kekasih Allah
Susah dan senang rela bersama...


Dapatkah ku didik jiwa seperti Siti Aishah?
Isteri Rasulullah yang bijak
Pendorong kesusahan dan penderitaan
Tiada sukar untuk dilaksanakan...

Mengalir air mataku
Melihat pegorbanan puteri solehah Siti Fatimah
Akur dalam setiap perintah
Taat dengan abuyanya, yang sentiasa berjuangT
iada memiliki harta dunia
Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga...


Ketika aku marah
Inginku intip serpihan sabar
Dari catatan hidup Siti Sarah....


Tabah jiwakuSetabah umi Nabi Ismail
Mengendong bayinya yang masih merah
Mencari air penghilang dahaga
Di terik padang pasir merak
Ditinggalkan suami akur tanpa bantah
Pengharapannya hanya pada Allah
Itulah wanita Siti Hajar....


Mampukah aku menjadi wanita solehah?
Mati dalam keunggulan iman
Bersinar indah, harum tersebar
Bagai wanginya pusara Masyitah....


Okie dokie guys..


Enjoy your day k!


May Allah bless me,you,and them.


See Ya When I See Ya


Wassalam




thank you for simply being there

(Was Published on: April 6, 2008 at 3:49 am )

Assalammualaikum..
dear all..
ape khabar everyone?doin'fine?saya?panjang ceritanyaaa...hehehe



First of all..takes a minute kejap..
::AL-FATIHAH BUAT ALLAHYARHAM MUSA ABU (PAKLONG SAYA) YANG TELAH KEMBALI KE RAHMATULLAH PADA AHAD,6 APRIL 2008,JAM 10.30PAGI.DOAKAN SEMOGA ROH NYA DITEMPATKAN BERSAMA GOLONGAN PARA SOLIHIN::



setiap yang hidup pastikan pergi..tak semua yang kita ada akan kekal menjadi milik kita keakhirnya..dunia ini hanyalah dunia semata..matlamat hidup kita adalah untuk akhirat yang kekal dan nyata.so...sejauh mana kita telah bersedia menghadapi hari yang pasti itu?



hm...berbalik pada khabaran tadi..saya ok je sebenarnye..cume....
hari jumaat hari tu..selepas Asar,saya yang konon2 nya nak bersukan..pegila main rollerblade..tak pasal2 lepas dua tiga kali melorot..gedebuk!...amik..jatuh terhentak..sakitnye la tulang belakang saya Allah je yg tahu..huhu..dengan keadaan tokleh bgn tu..sy dah fikir bukan2 sbb sy memang selalu jatuh dgn sebegitu rupa sebelum ni dannnn......sy baru sahaja seminggu jumpa doctor utk rawatan back bone saya ni..dan...doctor tu br je cakap..suh byk2 duduk..baring posture betull..duduk posture betull..tokleh angkat berat2 dan bla bla...
saya da terbayang muka doctor perempuan mat salleh tu geleng2 kepala kalo dia tahu sy jatuh lagi..abesla saya kali ni..huhuhu..dan memendekkan cerita..sekarg ni tgh suffer la kesakitan ni..awak nmpak sy senyum..jalan mcm cool je..tp sakit gile sebenarnya..takpela..semoga Allah bagi saya kekuatan physically dan mentally..insyaAllah

Main Point utk blog ni sebenarnya adalah ;
:::MANY MANY MANY MANY THANKS BUAT KAWAN-KAWAN SAYA DI SEKELILING
SAYA YANG TAK PUTUS2 BAGI SAYA SEMANGAT DAN HARAPAN UNTUK TERUS
JALANI KEHIDUPAN:::

Thanx for the cards (erin n hanis)...thanx for the support (eja,nana,zati,farah,aisyah,kak kay,liza,bot)...thanx for the embroidered quilt(aisyah)...Love ya all so much!
Thank You For Simply Being There For Me...

Saya sedang mencuba me'motivate'kan diri saya sendiri dan mengembalikan kembali semangat yang hilang..sekarang ni..saya tgh cuba abeskan buku tajuk 'Deal Breaker',written by Dr Bethany Marshall..ade satu ayat dlm buku tu sy tertarik

" The fear of loss,the thrill of the chase and the determination to turn him around overrode common sense and the realization that you are on the fast boat to nowhere"


Tetiba saya rasa memang patut pun saya tak letak harapan kat dia lagi..awak semua nmpak je saya ok..dan saya cakap je sy ok..cool..tapi..jauh di sudut hati saya..saya mengharapkan dia berfikir kembali dan balik pada saya semula...sy tunggu masa tu..bak kata orang..biar masa menentukan segalanya..tapi..bila makin baca buku tu..makin kuat semangat semangat saya utk lupakan saja niat saya yg tak seberapa murni tu..taktaula...huhuhu..

Last but not least,
Sekali lagi..saya ucapkan banyak banyak terima kasih kat semua semua semua yang bg sy support..walaupun kesakitan tulang belakang saya ni tak terdaya nak support body saya..tapi..dengan support korang..saya boleh terus berlari(berlari betul2 dan berlari utk masa depan saya)..dan main rollerblade lg.
okay everyone..mantapkan hidup korang yea =)
May Allah gives us His blessing in everything we do..
Take care..see ya when i see ya..

p/s: blog kali ni rasa mcm bg ucapan menang anugerah je..hehehe





my happy ending

(Was Written and Published on 2 April 2008)

In the name of Allah.The most Gracious and the most Merciful.
Assalammualaikum semua..
apa khabar?saya...hm...physically alhamdulillah,dalam keadaan terkawall..mentally kurang sket..but it doesn't mean that sy ni tgh out of my mind..i'm ok..cuma kadang2 tu rasa cam tak betul..
saya taktau nak tulis ape..tapi hari ni rasa weng..teringat kat dia je..i'm trying to do sumting..sy rasa cam nak beli sumting la..huhuhu...boleh ke?
nak beli Nintendo DS..nak beli gitar..nak beli rollerblade..nak beli scooter..semua2 la nak beli..tp..takde duit la plak..huhuhu
Saya rasa cam nak main bowling la..nak gi go kart..nak gi ice skating..sape nak ikut?jom ikut saya...huhuhuhu..



kepada housemate2 yang concern..thanx beli kek..nak wat saya happy la tu..
much appreciated!pastu bak kata zahidi..mkn coklat byk2 nak atasi rasa down menggila ini...nnt jd la gem** cam dia..hehe..jeles la tu saya ni kurus..haha
02042008427






Ya Allah...tabahkanlah hati hambaMu ini..Engkau balikkan la rasa rindu ini kepada diriMu kerana hanya diriMu yang berhak menerimannya...



okeh semua..till we meet again
luv you all fillah..
see ya when i see ya..
wassalam